Banner strony. Na przeźroczystym tle, czarny napis "Projekt SPINKa SPołeczne INfopunkty Klimatyczne" i logo drzewa, otoczonego splotem w stylu celtyckim.

Ekran z nowymi wiadomościami. Ikona strony Aktualności.
Domek. Ikona strony startowej.
Zielony liść. Ikona kategorii "Chcesz zrozumieć!"
Megafon. Ikona kategorii "Chcesz wiedzieć!"
Krąg społeczności. Ikona kategorii "Chcesz działać!"
Tęczowe koło. Ikona kategorii "Inne".
Sylwetka ludzka na tarczy rycerskiej, z niebieskim znaczkiem "check". Ikona strony z polityką prywatności.
Na niebieskim kole biała litera i. Ikona strony z informacjami o nas

Przeciwwirusowa guma do żucia może ograniczyć rozprzestrzenianie się opryszczki i grypy

Choroby zakaźne stanowią coraz większe zagrożenie, co pokazała pandemia koronawirusa. Kontrola rozprzestrzeniania się wirusów jest globalnym wyzwaniem i nie chodzi tu tylko o Ebolę, zikę czy ptasią grypę, a o powszechnie występujące schorzenia, jak grypa, która jest znacznym obciążeniem dla służby zdrowia. Zaradzić temu może antywirusowa guma do żucia.

Naukowcy z University of Pennsylvania współpracując z badaczami z Uniwersytetu w Helsinkach stworzyli gumę do żucia o działaniu przeciwwirusowym. Wszystko po to, by w całkiem przyjemny sposób zmniejszyć ilość rozprzestrzenianych wirusów. Badacze przetestowali swoją gumę na dwóch wirusach opryszczki pospolitej i dwóch szczepach grypy typu A. Wyniki testów okazały się niezwykle obiecujące, a guma wykazała znaczną redukcję wirusów.

Rezultaty oraz opis badań ukazał się na łamach pisma „Molecular Therapy” (DOI: 10.1016/j.ymthe.2024.12.008).

Antywirusowa guma do żucia

Naukowcy w komunikacie przyznali, że pandemia koronawirusa pokazała, jak niebezpieczne mogą być choroby zakaźne. Wirusy takie jak H1N1, SARS, Ebola, Zika i H5N1 (ptasia grypa) – wszystkie one miały znaczący wpływ na zdrowie i gospodarkę na świecie. Jednak powszechniejsze choroby wirusowe również znacznie obciążają gospodarkę i służbę zdrowia. Na przykład występujące każdego roku sezonowe epidemie grypy powodują straty gospodarcze przekraczające 11,2 miliarda dolarów w samych Stanach Zjednoczonych, wyliczają autorzy publikacji. Szeroko rozpowszechnionym wirusem jest też wirus opryszczki pospolitej typu 1 (HSV-1). Szacuje się, że zarażonych jest około 3,7 miliarda ludzi na całym świecie.

Niski wskaźnik szczepień przeciwko grypie i brak szczepionki przeciwko HSV podkreślają potrzebę nowego podejścia — takiego, które ma na celu zmniejszenie obecności wirusa w miejscach, w których dochodzi do transmisji. A w przypadku wymienionych wirusów, które są przenoszone drogą kropelkową, oznacza to skupienie się na jamie ustnej.

– Kontrola transmisji wirusów nadal stanowi główne globalne wyzwanie – przyznał dr Henry Daniell z University of Pennsylvania, współautor publikacji. Kilka lat temu, w szczytowym momencie pandemii COVID-19, Daniell i jego współpracownicy wpadli na innowacyjny sposób ograniczenia transmisji SARS-CoV-2. Chcieli skupić się obecnym w ślinie wirusie, skąd może rozprzestrzeniać się na innych poprzez kichanie czy kaszel. W tym celu opracowali gumę do żucia, obecnie w fazie badań klinicznych, zawierającą białka pochodzenia roślinnego, które blokują zdolność wirusa do interakcji z komórkami gospodarza.

W nowych pracach rozszerzyli działanie swojej gumy na więcej wirusów.

Wspięga pospolita

Wyniki badań z gumą do żucia przeciwko COVID-19 pokazały, że guma była w stanie zmniejszyć SARS-CoV-2 w próbkach śliny lub wymazów pacjentów o ponad 95 proc. W nowych pracach uczeni stworzyli gumę na bazie wspięgi pospolitej (Lablab purpureus). To dochodząca do nawet dwóch metrów roślina strączkowa z rodziny bobowatych, uprawiana w krajach tropikalnych, w Europie spełnia rolę rośliny ozdobnej. Wspięga pospolita zawiera białko przeciwwirusowe FRIL, które neutralizuje dwa wirusy opryszczki pospolitej (HSV-1 i HSV-2) oraz dwa szczepy grypy A (H1N1 i H3N2).

Badacze wykazali w testach, że żucie gumy nieustannie uwalnia FRIL w miejscach zakażenia wirusowego. Do ważącej około dwa gramy gumy uczeni dodali 40 miligramów związku przeciwwirusowego. To wystarczyło, by zmniejszyć obecność wirusa grypy w jamie ustnej o ponad 95 proc. Wyniki okazały się podobne, jak w przypadku ich gumy przeciwko koronawirusowi. W przypadku HSV-1 potrzeba było 160 miligramów FRIL, a w przypadku HSV-2 74 miligramy, by uzyskać podobny efekt.

Guma została wyprodukowana zgodnie z wytycznymi regulacyjnymi – tak jakby była prawdziwym produktem medycznym. Była przechowywana w temperaturze pokojowej przez prawie 800 dni, nie zepsuła się i nadal zawierała aktywny FRIL.

Daniel i jego współpracownicy pracują teraz nad wykorzystaniem proszku ze wspięgi pospolitej do walki z szalejącą obecnie w USA ptasią grypą. W ciągu ostatnich trzech miesięcy w Ameryce Północnej 54 miliony ptaków zostało zakażonych wirusem H5N1. W USA i Kanadzie zaczęły się też pojawiać zakażenia u ludzi. Inny zespół badawczy we wcześniejszych pracach wykazał, że proszek ze wspięgi pospolitej radzi sobie z H5N1 i H7N9. Daniell i jego współpracownicy chcą przetestować działanie proszku dodawanego do karmy dla ptaków, aby pomóc w zwalczaniu ptasiej grypy u ptaków.

Źródło: University of Pennsylvania, fot. Davidgaigg/ Pixabay

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *