Z nieukrywaną radością rozpoczynamy nowy rok szkolny i startujemy z etapem II projektu „Rebooting the Food System”. To komponent edukacyjny skierowany do uczennic i uczniów szkół gastronomicznych w Krakowie i okolicznych miastach.
Naszym celem jest połączenie wiedzy teoretycznej z praktyką. Dlatego, obok scenariuszy lekcji i materiałów edukacyjnych, przygotowaliśmy także:
- warsztaty i zajęcia tematyczne,
- ćwiczenia z wykorzystaniem lokalnych produktów,
- zadania rozwijające kreatywność, odpowiedzialność i kompetencje kulinarne.
Projekt skupia się na kluczowych zagadnieniach współczesnej gastronomii i agroekologii, takich jak:
- sezonowość i lokalność w kuchni (zasięg sprowadzanych produktów do 100 km),
- zero waste i odpowiedzialne pozyskiwanie składników,
- dzika kuchnia i wykorzystanie roślin (także „chwastów”),
- jadalne grzyby, mikroliście i kiełki,
- bioodpady i kompostowanie,
- współpraca z influencerami kulinarnymi w promocji roślinnych i nie tylko wyjątkowych dań.
Sięgamy zarówno po lokalne projekty spożywcze, jak i po źródła wiedzy do niedawna zapomniane, dziś na nowo odkrywane przez najlepsze restauracje. Inspiracji i wsparcia dostarczają nam także organizacje partnerskie działające w ramach ogólnoeuropejskiej kampanii Reboot Food.
Już niedługo będziemy dzielić się szczegółami z pierwszych działań w szkołach.

Kraków, 31.08.2025
Artkuł pochodzi ze strony Fundacja Otwarty Plan.
Dodaj komentarz