Banner strony. Na przeźroczystym tle, czarny napis "Projekt SPINKa SPołeczne INfopunkty Klimatyczne" i logo drzewa, otoczonego splotem w stylu celtyckim.

Ekran z nowymi wiadomościami. Ikona strony Aktualności.
Domek. Ikona strony startowej.
Zielony liść. Ikona kategorii "Chcesz zrozumieć!"
Megafon. Ikona kategorii "Chcesz wiedzieć!"
Krąg społeczności. Ikona kategorii "Chcesz działać!"
Tęczowe koło. Ikona kategorii "Inne".
Sylwetka ludzka na tarczy rycerskiej, z niebieskim znaczkiem "check". Ikona strony z polityką prywatności.
Na niebieskim kole biała litera i. Ikona strony z informacjami o nas

Ewolucja jadu – orientacja wylotka w ulu – wpływ diety na zimowlę

Polanka TV – Pszczele Wieści – o przyrodzie naukowo 040

W Pszczelich Wieściach opowiadamy kiedy i jak wyewoluował aparat jadowy u błonkówek. O tym czy kierunek wylotka w ulu oraz rodzaj pokarmu na zimę ma znaczenie.

  1. Większość genów jadu pszczelego ewoluowały przed pojawieniem się żądła 8:35
  2. Wpływ orientacji wylotków w ulu na aktywność pszczół miodnych 17:04
  3. Rodzaj pokarmu a zdrowie pszczół miodnych podczas zimowli 25:30
[follow_buttons]

Źródła:

ad 1: Koludarov, I., Velasque, M., Senoner, T. et al. Prevalent bee venom genes evolved before the aculeate stinger and eusociality. BMC Biol 21, 229 (2023). https://doi.org/10.1186/s12915-023-01656-5

ad 2: Meikle, W. G., Weiss, M., & Beren, E. (2023). Effects of hive entrance orientation on honey bee colony activity. Journal of Apicultural Research, 62(3), 444–449. https://doi.org/10.1080/00218839.2023.2165769

ad 3: Gabriela Quinlan, Mehmet Ali Döke, Yarira Ortiz-Alvarado, Norma Rodriguez-Gomez, Yilmaz Berk Koru, Robyn Underwood, Carbohydrate nutrition associated with health of overwintering honey bees, Journal of Insect Science, Volume 23, Issue 6, November 2023, 16, https://doi.org/10.1093/jisesa/iead084

Film powstał dzięki finansowaniu Ministerstwa Edukacji i Nauki w ramach programu „Społeczna odpowiedzialność nauki II”

Napis:

Wpis pochodzi ze strony Radio Warroza Pszczele Wieści. Stronę łącznie z nagraniami opublikowano na licencji CC BY-NC-ND 4.0

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *